Pigwowiec pośredni – jest to mieszaniec pigwowców japońskiego i chińskiego. Dla pigwowca warto znaleźć miejsce na każdej działce. Odznacza się bowiem nie tylko dużym wdziękiem, ale wydaje jadalne owoce, nadające się na przetwory. Przypominają one niewielkie jabłka, skórkę mają cytrynowożółtą, są twarde i kwaskowate. Na surowo się ich nie spożywa, lecz używa na przetwory (konfitury, dżemy), które odznaczają się miłym aromatem i dużą zawartością witaminy C. Pigwowiec jest niewielkim krzewem – ma około l m wysokości. Na pędach znajdują się ciernie długości około 1 cm. Największym walorem dekoracyjnym są kwiaty – podobne do kwiatów jabłoni, lecz w bardzo żywych barwach: koralowej, szkarłatnej, łososiowej. Kwitnie obficie w końcu kwietnia lub w maju. Kwiaty pięknie wyglądają w wazonach. Pigwowce sadzimy zwykle w grupach, nadają się też na żywopłoty (sadzi się je wówczas co 50 cm).